Η Δημιουργία της ζωής

Εννέα μήνες η μέλλουσα Μητέρα είναι το Σύμπαν για το παιδί της. Αυτοί οι εννέα μήνες είναι αρκετοί για να δημιουργηθεί ένα σώμα υγιές, ένας νους έξυπνος και μία καρδιά ανοιχτή και χαρούμενη. Η απόλυτη αγάπη της Μητέρας και οι θετικές της σκέψεις και συναισθήματα αρκούν για τη δημιουργία ενός υγιούς, ψυχικά και σωματικά, παιδιού.

Κάθε ζευγάρι, στο ξεκίνημά του, αναρωτιέται από πότε πρέπει να αρχίσει η ανατροφή του παιδιού του, από πότε δηλαδή να μεριμνήσει για την υγεία του, τον χαρακτήρα του, και την εγχάραξη μέσα του της αισιοδοξίας, της χαράς και των αξιών της ζωής. Εννέα μήνες πριν από τη γέννησή του, υποστήριξε ο Σωκράτης αλλά και η σύγχρονη επιστήμη.

Έρευνες της Ιατρικής, της Γενετικής και της Ψυχολογίας τόνισαν την ύψιστη σημασία της προγεννητικής ζωής για την υγεία και την ψυχική ισορροπία του παιδιού που θα γεννηθεί. Η Δημιουργία της ζωής. Από αυτό το πρώτο περιβάλλον της μήτρας εξαρτάται η ψυχική, σωματική και πνευματική υγεία του παιδιού, η οποία θα μεταφερθεί στο μεγάλο πια περιβάλλον όπου θα ζήσει.

Η σημαντικότητα της προγεννητικής περιόδου μπορεί να γίνει κατανοητή και αντιληπτή αν σκεφτούμε ότι αυτή την περίοδο χτίζεται από την αρχή όλος ο οργανισμός της νέας ύπαρξης.

Το αίμα της μητέρας, είναι η πρώτη ύλη της δόμησης του παιδιού, για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η υγιεινή διατροφή της εγκύου αλλά και η καλή ψυχικής της διάθεση, διότι άλλες ορμόνες εκκρίνονται στο αίμα όταν ο άνθρωπος είναι χαρούμενος και ήρεμος και άλλες όταν είναι δυστυχής. Μέσα από τις ορμόνες της μητέρας επαναλαμβάνονται σε αυτό οι ίδιες ψυχικές καταστάσεις της, οι οποίες δημιουργούν μια προδιάθεση στην ψυχοσύνθεση του εμβρύου. Το έμβρυο δεν δομείται μόνο από το αίμα και τις ορμόνες της μητέρας, αλλά και από τις σκέψεις, τις συγκινήσεις και τα βιώματά της. Για αυτό είναι σημαντικό η μητέρα να σκέφτεται θετικά και να ζει σε ένα ήρεμο περιβάλλον με κατανόηση και αγάπη.

Τα θετικά συναισθήματα της μητέρας τροφοδοτούν αδιάλειπτα με όλα τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία το έμβρυο ώστε να δομηθεί ολοκληρωμένα. Αντίθετα, όταν η μητέρα κατακλύζεται από αρνητικά συναισθήματα η τροφοδοσία του εμβρύου είναι ασυνεχής, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ελλιπή δόμηση του σκελετού, των οργάνων και του εγκεφάλου του εμβρύου.

Οι σκέψεις, τα συναισθήματα και τα βιώματα της μητέρας, και μέσα από αυτήν και του πατέρα και του ευρύτερου περιβάλλοντος, αποτελούν για το έμβρυο πληροφορίες. Τα αναπτυσσόμενα κύτταρα του εμβρύου, ενώ σχηματίζονται ταυτόχρονα πληροφορούνται για το καθετί μέσα από συνεχείς εγγραφές στην κυτταρική τους μνήμη, οι οποίες εντυπώνονται και δομούν τον ψυχισμό του εμβρύου.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το έμβρυο, από την πρώτη στιγμή του σχηματισμού του, έχει αισθήσεις, συναισθήματα και μνήμη. Όλα όσα σκέφτεται, αισθάνεται και βιώνει η μητέρα, το έμβρυο τα αισθάνεται και τα ζει την ίδια στιγμή μαζί της. Είναι εξαιρετικά σημαντικό λοιπόν, οι μέλλουσες μητέρες να ζουν την εγκυμοσύνη τους με χαρά, ηρεμία, και αγάπη. Ο τρόπος βέβαια, με τον οποίο θα ζήσουν την εγκυμοσύνη τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την κατανόηση και φροντίδα των συζύγων τους, καθώς και από το στενό οικογενειακό, φιλικό, και κοινωνικό περιβάλλον.

Ηλιάνα Γούλα

Ψυχολόγος στην Κλινική Μαστού της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής ΡΕΑ. - Εθελόντρια Ψυχολόγος στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Φίλων Ιατρών (Κ.Ε.Φ.Ι) www.anticancerath.gr - Εθελόντρια Ψυχολόγος στην Επιστημονική Μαστολογική Εταιρία - Ίαση - Στήριξη (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ)